7 Tips om met succes een tweedehands auto te kopen

Hippe auto tuning
Hippe auto tuning
11 oktober 2017
Deactiveren cilinderuitschakeling in de nieuwe VW 1.4 TSI 150pk motoren
9 februari 2018

7 Tips om met succes een tweedehands auto te kopen

tweedehands auto

7 Tips om met succes een tweedehands auto te kopen

“Goedkoop is duurkoop”, maar moet een tweedehands auto dan per sé duur zijn om goed te zijn? Gelukkig niet!

Ik heb uit eigen ervaring 7 tips op een rij gezet voor je om zeker te controleren voor je overgaat tot het aanschaffen van een auto. Wanneer je deze lijst met tips kunt afvinken, weet je zeker dat je een goede keuze maakt.AMT

Tip 1: Benut de meldplicht van de verkoper

tweedehands auto

Stel de verkoper zoveel mogelijk open vragen over de historie van de auto. Wanneer de verkoper van een gebrek af heeft geweten of heeft gezegd dat iets prima in orde is, terwijl het er twee weken later mee ophoudt, is de verkoper aansprakelijk te stellen. Hiermee dek je jezelf in, mocht er later toch een gebrek om de hoek komen.

Tip 2: Voldoe aan je onderzoeksplicht

Op jouw beurt heb je onderzoeksplicht, dat wil zeggen dat je de auto redelijkerwijs moet nalopen en punten die je bij het onderzoeken van de auto tegen komt, maken je onderhandel positie natuurlijk sterker. Hoe pietluttig het ook is, schrijf het op en neem het mee in de onderhandeling! Hier onder lees je een aantal van de punten die het nakijken zeker waard zijn.

Tip 3: Check de kilometerstand (NAP)

Is de kilometerstand logisch te verklaren? Ook na vervanging van de motor blijft de kilometerstand logisch als dit bij de RDW is opgegeven. Hierdoor voorkom je dat je een auto met een verkeerde tellerstand koopt, door technische of om commerciële redenen.

Tip 4: Vraag om de boekjes

Zit het onderhoudsboekje erbij? In welke staat van onderhoud is de auto? Het belangrijkste dat je uit de boekjes haalt is of de auto op de aangegeven momenten is onderhouden. Heeft de auto lange tijd geen onderhoud gehad, of is deze netjes op elk aangegeven moment bij de dealer onderhouden?

Tip 5: Bekijk het interieur

Is het interieur niet alleen schoon, maar ook vrij van schades en krasjes? Gek genoeg zegt het interieur een hoop over de vorige eigenaar. Wanneer alles er pico bello uitziet weet je dat de vorige eigenaar netjes om is gegaan met zijn auto. Dit geldt in de meeste gevallen ook voor het onderhoud.

Tip 6: Bekijk de buitenkant

Doe vooral de motorkap open om te kijken hoe de vloeistof levels zijn en of je iets ziet wat vermoedens doet oproepen. Bekijk of de banden gelijkmatig zijn gesleten of dat de auto wellicht uitgelijnd moet worden. Remmen zijn essentieel voor een auto, voel daarom vooral van binnen naar buiten of de remschijf glad is of dat er groeven in zitten. Meeste pech heb ik zelf ooit gehad met de koppeling van een tweedehands auto. Zet de auto tijdens een proefrit in de vierde versnelling en laat de koppeling opkomen en probeer weg te rijden. Wanneer de auto niet afslaat is de koppeling verrot en kan je deze auto beter niet kopen.

Tip 7: Onderhandel

Het belangrijkste aan het hele proces is dat je voor jezelf duidelijk hebt wat de minpunten zijn waar je op af moet dingen om het leuk en aantrekkelijk te houden! Elke tweedehands auto zal zijn punten hebben en op elke tweedehands auto valt af te dingen.